Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!
Bir çok insan çevresi tarafından sevilmek ve değer görmek ister, bu düşünce insan davranışlarını etkileyen en temel inançlardan bir tanesi ve nerdeyse en önemlisidir. Bu inanç ve motivasyon doğrultusunda da bilinçli veya çoğu zaman bilinçsizce tartışmalardan kaçınma arzusunda oluruz. Özellikle çalışma hayatında “uyumlu”, “uç noktalarda olmayan”, “aykırı davranmayan” ve bir “takım oyuncusu” olarak davranmayı tercih ederiz. Tek istenilen çoğu zaman birlikte çalışılmaktan en mutluluk duyulan kişi olmaktır. Devamını oku
Çok iyi planlar yapıyor olmanız demek, işleri iyi bitirdiğiniz anlamına gelmez. Girişimciler, iş sahipleri ve hatta kurumsal yapılar içinde çalışanlar arasında en başarılı görünenler, bir şeylerin oluşumunu gerçekleştiren veya başladığı işi bitirenlerdir. Eğer gününüzün yoğun bir kısmını planlama ile geçiriyorsanız sadece verimliliğinizi değil aynı zamanda kariyerinizi de sabote etmiş oluyorsunuz. Devamını oku
Keşke sözcüğü, pişmanlık sonucu zihinsel sıkıntıların kısa bir özeti olarak algılanmaktadır. Bazı insanlar pişmanlığı olumsuz olarak dile getirirken, diğerleri bunun tam tersine inanırlar.
Genelde olumsuz olarak algılanmasına karşın pişmanlık Devamını oku
The Economist dergisi 2010 yılı Aralık ayı kapak konusunda belirttiği araştırmanın içeriğine göre, on sekiz ile yirmi bir yaşları mutluluğun en yüksek yaşandığı dönemi oluşturuyor. Bu araştırmayı, Pennsylvania ve Stanford Üniversiteleri de yaklaşık 10 milyon kişi ile mutluluk ve anlamı üzerine yapılan inceleme de doğruluyor. Devamını oku
Son elli yıldan bu yana negatif düşünce kalıpları üzerine o kadar çok araştırma yapılmış ki listelere baktığımda, hele de çarpık düşünce ve Rasyonel Duygu Davranış Terapisi aracılığı ile “bilişsel önyargı” hakkında olanları gördüğümde yüzüm buruştu.
Çarpık ve bilişsel önyargı alışkanlığınızın olduğunu fark etmeniz çok da kolay değil. Nasıl bir düşünce içinde olursanız olun, negatife saptığınızda bile bunun mantıklı olduğunu varsayarsınız. Sağlıklı düşünemediğimizde zihnimizdeki negatif düşünceler mantık dışıdır. Bunun değerlendirmesini şöyle yapabilirsiniz,
Devamını oku
Beş yüz yıla yakın bir süredir eserleriyle çok iyi bilinen Michelangelo, yaşama dair heykellerini yaptığı figürlerinin, mermer parçaları içinde yaşadığını öylesine güzel algılamış ve algılatmıştır ki kelimenin tam anlamıyla taşını yontarak figürlerine can verip onları serbest kılmıştır.
Peki siz bir taşın içerisinde kalmış olsaydınız ve Michelangelo üstadım sizi yontmaya başlasaydı, siz nasıl serbest kalırdınız?
Devamını oku
Pişmanlık tüm biçimleri ve boyutlarıyla karşımıza geliverir. Onların bir kısmını anlamak kendimizle başa çıkmamıza yardımcı olup bizi bilinçli yapabilir. Kendimizi kayıplara karşı korumak görece iyi bir yöntem olabilir. Alternatifler arası seçim yapmak elbette bazı riskleri içerebilir, ancak biz belirsiz kazanımlar yerine küçük ve kesin bir kazancı tercih ederiz. Bununla birlikte bizler aşırı derecede yüksek veya düşük olanlar yerine tatminkar orta dereceli çözümleri tercih etme eğilimindeyizdir.
Devamını oku
İçinizdeki ses, sizi harekete geçirmek için zorluyorsa, adımlarınızda hazırlıklı olmanızı ve herhangi olası bir sonucu göğüslemenizde yardımcı oluyorsa ya da bazı olası tedbirler almanızı sağlıyorsa yapıcıdır. Diğer yandan eğer bu ses, aklınızın içinde bozuk plak gibi dönüp duruyorsa ve sizi ileriye taşıyacak düşüncelerinize odaklanmanızı engelliyorsa, ruh halinizi olumsuz yönde etkiliyorsa ve hayatınıza devam etmenize engel oluyorsa bu ses artık yıkıcı olup içinizdeki sabotajcı halini almış demektir.
Devamını oku